0032 479 94 82 53Contacteer ons

Product was successfully added to your shopping cart.

Tea Brewing

Proeven

Het proeven van thee opent de deur naar onze zintuigen. Met honderden theesoorten in aanbod zal het ontdekken van je favoriete thee je meenemen op een reis van complexe smaken en aroma’s en het kleurenpallet lijkt eindeloos. Hoe meer thee je proeft, hoe meer verschillende nuances je zal leren appreciëren.

Aan de slag

  • Een goede manier om thee beginnen te proeven is om je favoriete theeën een op een rijtje te zetten deze met elkaar vergelijken.
  • Als je avontuur van theeproeven begint kan je zien hoe smaken kunnen verschillen afhankelijk van de herkomst, grondsoort, de stijl en de tijd van inweken. Zoals wijn kunnen verschillende smaken toegeschreven worden aan de ligging, het klimaat en de manier waarop thee wordt verwerkt.
  • Probeer je aandacht eerst te vestigen op de fundamentele verschillen tussen zwarte, oolongs, groene en witte thee.
  • Naarmate u meer vertrouwd bent met proeven, daag dan jezelf uit met het proeven van meer vergelijkbare thee. Al vlug zal je ontdekken welke smaken en elementen je in thee wenst.
  • Vergeet niet om altijd plezier te hebben bij het proeven en dat proeven altijd subjectief is en blijft.

De proeverij gids – De elementen van bladeren, aroma, kleur en smaak

Traditioneel thee proeven richt zich op het uiterlijk van het blad, de geur van de thee (zowel voor als na het weken), de kleur van het infuus en de smaak.

  • Blad: Het onderzoeken van het blad is veelzeggend. Is het gedraaid, gerold of is het een natuurlijk plat blad? Is het gebroken of nog in zijn geheel? Deze vragen zullen een invloed hebben op de smaak en body van de thee.
  • Aroma: Ruik aan de bladeren voor het inweken. Ruiken ze grassig, gerookt of zoet? Eenmaal doordrongen gaan we de geur diep inademen en genieten van het boeket. Doet de geur je watertanden ? Is het citrus, bloemig, getoost of fruitig? Met je neus kan je de kwaliteit van thee onthullen en smaken die je met je mond niet proeft alsnog ontdekken.
  • Kleur: De kleur van de toegediende thee kan variëren . Kijk naar het samenstelling van de kleur en het uiterlijk van de vloeistof in een witte kop. De diepte van de kleur kan de duur van weken aanduiden.
  • Smaak: Na een beetje afgekoeld te zijn, slurp je de thee in je mond. Zorg dat de smaak zich over gans je mond verspreid. Heeft de gezette thee een sterke indruk? Beoordeel of de thee een volledige, medium, lichte of ronde smaak heeft. Is het glad? Heeft de smaak een blijvende en gedenkwaardige afwerking of verdwijnt de smaak bij het doorslikken? Is het moutig of plantaardig? Hoe de thee in je mond aanvoelt is ook belangrijk. Hoge kwaliteit thee vertoont frisheid, in plaats van een vlakke smaak. Een verfrissend gevoel is een belangrijk aspect bij het proeven en smaken van thee.

Voorwaarden om te proeven

Er bestaat een hele taal om kenmerken van thee te beschrijven. Hieronder vindt u een aantal van de meer algemeen gebruikte termen.

  • Samentrekking: Een levendige en droge invloed op de tong. Niet bitter, maar een schone en verfrissende kwaliteit
  • Balans: Verschillende kenmerken van thee (rekening houdend met de kleur, smaak en afwerking) die samen een geheel in je kop vormen
  • Biscuity: De geur van een vers gebakken brood is aanwezig. (in sommige zwarte thee, zoals Assam)
  • Body: Het tactiele aspect van het gewicht van de thee en het gevoel in je mond.
  • Helderheid: Een heldere of levendige kleur van thee.
  • Brisk: De mond prikkelen
  • Karakter: De handtekening van de thee afhankelijk van de herkomst van land/regio
  • Citrus: Een citrusvruchten smaak zoals een sinaasappel of citroen
  • Complex: Een thee met diepte en subtiele smaak of aroma combinaties
  • Afwerking: De duurzame smaak op je tong na het slikken van de thee
  • Fruitig: Een smaak kenmerk van fruit
  • Flat: De thee ontbreekt versheid
  • Flowery: Een bloemige neus of smaak wordt geassocieerd met hoge kwaliteit thee
  • Moutige: Een zoete mout smaak
  • Muscat: Vaak gebruikt om hoge kwaliteit Darjeelings te beschrijven – de aroma’s en smaken van de Muscat druif
  • Scherp: Uitgebalanceerde elemeneten van frisheid, helderheid en kracht
  • Zelf drinken: Verwijst naar thee met complexe smaak die eigenlijk geen extra aroma hoeven (melk en/of suiker)
  • Smooth: Ronde body, fijne thee
  • Strength: Verwijst naar de intensiteit van de smaak, kleur en geur
  • Smoky: een rokerige hout geur en smaak
  • Toasty: Een geroosterd koekje achtige aroma
  • Vegetal: Een kenmerk van groene thee die kruidige, marine en grassige smaken kunnen bevatten

Thee combineren met voedsel

Net zoals wijn, gaat thee goed samen met voedsel. Als je de verschillende soorten leert kennen met hun specifieke kenmerken, kan je hieraan voedsel koppelen die goed samengaan. Het combineren van thee en voedsel is geen wetenschap en personen zullen hierover dan ook een verschillende mening hebben. De sleutel van het combineren is de smaken die in de thee te weinig zitten aan te vullen met smaken die in het voedsel wel aanwezig zijn. Laat uw smaakpapillen uw gids zijn en zoek een goede balans tussen de thee en de voeding. Ze moeten elkaar aanvullen waar nodig en elkaar niet overheersen. Pas dan kan een ideale combinatie worden bereikt.