Product was successfully added to your shopping cart.

Tea Brewing

Thee graderen

Alle thee wordt consequent gesorteerd op bladgrootte. De meeste mensen zijn bekend met de term ‘Orange Pekoe’ en veronderstellen dat dit verwijst naar een soort van thee. Maar in feite wordt deze term gebruikt om de grootte van een bepaald blad van zwarte thee aan te duiden. De doelstelling van deze indeling en sortering is om te zorgen voor uniformiteit van de bladgrootte. De andere reden is om te voorkomen dat kleinere deeltjes afbreuk zouden doen aan de smaak van de grote thee bladeren.

Het drinken van hele bladeren maakt het mogelijk om de ervaring weider, complexer en genuanceerder te maken. Wat niet betekent dat kleinere, gebroken bladeren minder zijn van kwaliteit. Het is gewoon dat een thee in smaak en belichaming zal variëren afhankelijk van de bladgrootte. Zo is indeling niet gerelateerd aan de kwaliteit, maar naar het klimaat, de locatie en de aard van verwerking van een thee. Het is echter wel zo dat de grootte van een blad wel een rol spelen bij de essentie van een beker. Zo worden bijvoorbeeld ontbijtthee vaak gemaakt van kleinere gebroken bladeren om zo een scherpe en robuust kopje thee te garanderen. Om thee te graderen gebruiken telers mechanische sorteerders die zeven en zo de hele bladeren, gebroken bladeren en versnipperde bladeren van elkaar te scheiden.

Thee gradaties

Groene en oolong theebladeren worden over het algemeen niet gesorteerd zoals de meeste zwarte thee. Thee van hele bladeren hebben een enorm scala van complexe en subtiele smaken. Hieronder staan cijfers voor zwarte theebladeren.

KwaliteitOmschrijving
F.O.P. Flowery Orange Pekoe – verwijst naar de hoge gehele blad thee kwaliteit gemaakt van de eerste twee bladeren en knoppen van de stengel. India produceert grote hoeveelheden van deze rang.
G.F.O.P. Golden Flowery Orange Pekoe – Gouden (Golden) verwijst naar de kleurrijke toppen op het einde van de bovenste knop.
T.G.F.O.P. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – F.O.P. met grote hoeveelheid gekleurde toppen.
F.T.G.F.O.P. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – een nog hogere kwaliteit met meer gekleurde tippen dan F.O.P. .
O.P. Orange Pekoe – verwijst naar een hoge kwaliteit dun, pezig blad strakker gerold dan F.O.P. en later in het jaar geplukt.
S. Souchong – een verdraaid blad geplukt van de bodem van een theeplant. China produceert deze kwaliteit in hun smokey thee.

Gebroken blad

Gebroken bladeren produceren een donkere thee en trekken sneller in dan andere.

KwaliteitOmschrijving
P. Pekoe – een pezige, grote gebroken blad meestal zonder gouden toppen. Sri Lanke produceert grote hoeveelheden Pekoe.
B.O.P. Broken Orange Pekoe – een kleine, platte gebroken blad met medium body.

Andere gebroken bladsoorten bestaan, waaronder F.B.O.P. (Bloemrijke F.O.P.). G.B.O.P. (gouden gebroken Orange Pekoe) en F.G.B.O.P. (bloemrijke gouden gebroken Orange Pekoe).

Versnipperde bladeren

Bladdeeltjes die als te klein worden geclassificeerd (kleiner dan gebroken blad) vallen in twee categorieën. Versnipperde bladeren of stofdeeltjes.

KwaliteitOmschrijving
F. Fannings – fijngemaakte bladdeeltjes kleiner dan B.O.P. en wordt snel opgenomen
D. Dust – Kleinste kwaliteit. Wordt gebruikt voor massa markt theezakjes